1.2.2022
Yliopistojen työmarkkinakevään aloitti jo perinteeksi muodostunut avausseminaari, kun neuvottelijat kokoontuivat kuulemaan talouden näkymiä etätapaamiseen tiistaina 1. helmikuuta.
- Lähdemme neuvotteluihin hyvin valmistautuneina. Tavoitteissamme painottuu yliopistolaisten työn teon edellytysten parantaminen, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Katja Aho.
Hän huomauttaa, että yliopistojen on kyettävä kilpailemaan työpaikkoina laadulla ja työelämän edelläkävijöinä.
JUKOn yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä puolestaan muistuttaa, että erityisen tärkeää tämä on suomalaiselle yliopistokoulutukselle ja tutkimukselle nyt korona-aikana ja sen jälkeisessä uudessa työelämässä.
- Tiede ja sivistys ovat hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn kulmakiviä, niiden aliresurssoiminen vaikuttaa lopulta väistämättä kaikkiin yhteiskuntamme rakenteisiin.
Kuormittuneisuutta vähennettävä
Ensi viikon perjantaina käynnistyviä yliopistosektorin työehtoneuvotteluja edeltävä seminaari on sekin osaltaan uudistunut.
- Ensimmäistä kertaa kävimme aloitusseminaarissa yhdessä läpi työeläkeyhtiö Varman yliopistojen henkilöstöä koskevat työhyvinvointikyselyn tulokset, Aho kertoo.
- Yliopistoissa tehtävään työhön liittyy useita voimavaratekijöitä, mutta samaan aikaan myös monia vaatimuksia. Huolestuttavaa on kuormittuneisuus ja yliopistolaisten kokemus työkyvystä. Työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet ovatkin keskeisiä tällä sopimuskierroksella.
Neuvottelut yliopistojen työehtosopimuksesta alkavat 11. helmikuuta.
Neuvottelut luupissa kaikilla kanavillamme
Kerromme sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä ja keskustelua myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #yliopisto. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.
JUKOn ja yliopistosektorin liittojen Työehtosoppa-sivusto avaa yliopistolaisille työehtosopimuksen merkityksen ja sisällön: www.tyoehtosoppa.fi.
Yliopisto-faktat
Miksi työehtosopimusneuvottelut?