20.2.2023
Neuvottelut valtion 78 000 palkansaajan virka- ja työehtosopimuksesta jatkuivat 20. helmikuuta. Tällä viikolla osapuolet tapaavat myös huomenna tiistaina ja ylihuomenna keskiviikkona.
Kuluvan vuoden palkantarkistusneuvottelut päättyivät tuloksettomina 18. tammikuuta, jonka jälkeen palkansaajien ja työnantajan edustajat ovat neuvotelleet koko sopimuksesta eli palkankorotuksista, muista sopimusmääräyksistä ja sopimuskauden pituudesta.
JUKO tavoittelee valtiolla prosenttiperusteista palkankorotusta, joka ylittää sopimuskaudelle ennustetun hintojen nousun.
Valtiosektorin neuvottelupäällikkö ja JUKOn va. toiminnanjohtaja Markku Kojo muistuttaa, että viime keväänä solmittu virka- ja työehtosopimus on sanottu irti 14. tammikuuta. Sopimus on irtisanottu päättymään helmikuun lopussa.
– Jos neuvottelutulosta ei synny, valtio siirtyy sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta.
Tämän jälkeen työpaikoilla sovelletaan vanhaa virka- ja työehtosopimusta, kunnes uusi sopimus on valmis. Myös järjestölliset toimet ovat mahdollisia sopimuksettomassa tilassa.
Valtion virka- ja työehtosopimuksesta neuvottelevat JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja työnantajaa edustava Valtion työmarkkinalaitos.
Yli puolet valtion palkansaajista työskentelee akavalaisille tyypillisissä asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.
Kerromme neuvottelujen etenemisestä perjantaisin JUKO Uutiset -kirjeessä. Seuraa ajantasatilannetta Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry. Neuvottelutuloksen syntymisestä ja sopimuksen hyväksymisestä muun muassa luottamusmiehet ja lakkopäälliköt saavat neuvottelutiedotteen myös sähköpostiinsa.
Valtio faktat
Sopimus | Valtion yleinen virka- ja työehtosopimus
Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Markku Kojo (JUKO) ja JUKOn valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne (SPJL)
Pääsopijat | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos
Yli puolet valtion 78 000 palkansaajasta työskentelee akavalaisille tyypillisissä asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä.
Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?
Mikä JUKO?