21.4.2022 17:35
Sovittelulautakunta määräsi kunta-alan pääneuvotteluryhmän kokoontumaan neuvonpitoon torstaina 21. huhtikuuta. Lautakunnan organisoima prosessi pitää sisällään neuvotteluosapuolten tapaamisia lähipäivinä. Prosessi jatkuu perjantaina, ja myös lauantai on varattu neuvonpitoon.
JUKO pitää työriitaratkaisun edellytyksenä palkkaohjelman toteutumista. Tästäkin aiheesta pääneuvotteluryhmän osapuolet keskustelivat torstaina.
Sovittelulautakunta avuksi 8. huhtikuuta
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö SOTE (Super ja Tehy) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat neuvotelleet uusista virka- ja työehtosopimuksista tammikuusta lähtien.
Palkansaajaosapuolet hylkäsivät maaliskuun lopulla valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen. Tämän jälkeen huhtikuun alkupuolella Piekkala esitti sovittelulautakunnan asettamista kunta-alan työriitojen ratkaisemiseksi.
Työministeri Tuula Haatainen päätti sovittelulautakunnasta ja sen kokoonpanosta 8. huhtikuuta, ja ensimmäisen kerran neuvotteluosapuolet olivat sen kuultavina 10. huhtikuuta.
Harvinainen menettely
Sovittelulautakunnan perustaminen on harvinaista. Siihen päädytään, kun tavallisessa sovittelussa ei ole päästy tuloksiin, mutta asian ratkaiseminen on yhteiskunnan kannalta tärkeää.
Sovittelulautakunnan puheenjohtajana toimii työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen ja varapuheenjohtaja työelämäprofessori Martti Hetemäki.
Muut jäsenet ovat budjettineuvos Tanja Rantanen, oikeustieteen kandidaatti Jukka Kauppala, oikeustieteen kandidaatti Leila Kostiainen, eläkkeellä oleva johtava neuvottelupäällikkö Jouko Launonen, varatuomari Jouni Ekuri, valtiotieteiden maisteri Tapani Tölli sekä kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.
#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
Kerromme kuntasektorin sopimusneuvotteluista kotisivullamme. Seuraa meitä myös Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #kunta. Erityisesti nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa @juko_ry.
JUKO | Blogi: JUKOn Maria Löfgren – Kunta-alan työriita kertoo pahasta luottamuspulasta | 21.4.2022
Katso tästä JUKOn lakot, lakonuhat ja muut painostustoimet kunta-alalla
Kunta-faktat
Sopimukset | Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS), Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
Palkankorotusten ja työehtomuutosten kustannusraami neuvotellaan yhteisessä pääneuvotteluryhmässä, muut työehdot sopimusalojen omissa neuvotteluryhmissä. JUKO tiedottaa pääneuvotteluryhmän neuvottelujen lisäksi KVTES- ja SOTE-sopimusneuvotteluista.
Neuvottelijat | puheenjohtaja Olli Luukkainen (OAJ), toiminnanjohtaja Maria Löfgren (JUKO), neuvottelujohtaja Laura Lindholm (Lääkäriliitto) ja edunvalvontajohtaja Jari Järvi (KTK Tekniikan Asiantuntijat), neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (SOTE-sopimus / JUKO)
Pääsopijat | JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty), Sote (Super, Tehy, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kuntasektorin sopimukset koskevat noin 425 000:ta palkansaajaa.
Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?
Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.
Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.