28.2.2022 19:05
SOTE-sopimuksen neuvottelut käsittelivät muun muassa arkipyhäviikon vuosilomaan sekä paikalliseen sopimiseen liittyviä kysymyksiä maanantaina 28. helmikuuta.
Osapuolet keskustelivat myös määräaikaisessa palvelusuhteessa olevien asemasta hyvinvointialueille siirryttäessä.
- Näissä kolmessa asiassa löysimme yhteisymmärrystä ohjeistuksen tarpeellisuudesta ja sisällöstä, kertoo JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen.
SOTE-neuvottelujen työaikatyöryhmä jatkaa edelleen työaikakysymysten käsittelyä. Siellä esillä on ollut muun muassa matka-ajan korvaaminen.
- Seuraavan kokouksen ajankohtaa emme vielä päättäneet, mutta sovimme sen olevan mahdollinen nopeallakin aikataululla. Eli katsomme, miten kunta-alan pääryhmän neuvottelut etenevät, sanoo Vattulainen.
SOTE-sopimuksen pääsopijapuoliin kuuluvat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
#neuvotellen2022 Twitterissä ja Facebookissa
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa virka- ja työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista. JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
Kerromme SOTE-sopimusneuvotteluista kotisivullamme sekä Facebookissa ja Twitterissä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2022 #sote. Erityisesti opiskelijoille ja nuorille suunnattu neuvottelusisältö Instagramissa: @juko_ry.
JUKO | Jaksotyöaika ja paikallinen sopiminen keskustelussa SOTE-neuvotteluissa |24.2.2022
SOTE-faktat
Sopimus | Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus SOTE-sopimus
Neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen (JUKO), neuvottelujohtaja Tuomas Hyytinen (Talentia) ja neuvottelupäällikkö Harri Liikkanen (Suomen Terveydenhoitajaliitto).
Pääsopijat | JUKO, Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL, Jyty) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.
SOTE-sopimus koskee kaikkiaan lähes 180 000:ta palkansaajaa.
Miksi virka- ja työehtosopimusneuvottelut?
Palkansaajien järjestöt ja työnantajajärjestö neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksiin useita työelämän määräyksiä, joita ei ole laissa. Neuvotteluissa sovitaan muun muassa palkankorotuksista sekä työaika- ja lomamääräyksistä.
Sopimukset määrittelevät vähimmäistason, jota paremmista ehdoista voi sopia paikallisella, tarkentavalla sopimuksella.
Virka- ja työehtosopimuksiin sisältyy laadullisia ja rahassa määriteltyjä etuuksia. Neuvottelut etenevät tavallisesti niin, että ensin käsitellään laadulliset tavoitteet ja niiden mahdolliset kustannusvaikutukset, vasta lopuksi osana kokonaisuutta sovitaan palkoista.