Neuvottelu-blogi | Yliopistojen henkilöstö on ansainnut yleisen linjan mukaiset palkankorotukset

17.4.2025

”JUKO tavoittelee yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa ostovoimaa parantavia palkankorotuksia ja ratkaisuja henkilöstön kasvaneeseen työkuormaan”, kirjoittavat yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja Tarja Niemelä ja neuvottelupäällikkö Katja Aho.

Yliopistolaisten tekemä korkeatasoinen tutkimus ja siihen perustuva opetus mahdollistavat Suomen kilpailukykyisen kehitys- ja innovaatiotoiminnan. Opetus yliopistoissa perustuu tutkimukseen, ja tutkimuksen tason noustessa myös osaamistaso kohoaa.

Työehtosopimusneuvotteluissa JUKO tavoittelee kaikille yliopistolaisille maksettavia ostovoimaa parantavia yleiskorotuksia. Tällä haluamme varmistaa, että palkat ja työssäjaksaminen ovat myös jatkossa tasolla, jolla yliopistomme ovat vetovoimaisia työnantajia ja Suomessa tehtävä tutkimus täyttää kansainväliset kriteerit.

”Yliopistojen henkilöstö on ansainnut yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, sillä yliopistoissa rakennetaan joka päivä Suomelle tulevaisuutta.”

Yliopistotyönantajia edustava Sivitysala Sivista kertoo kotisivullaan, että se olisi tarjonnut neuvotteluissa yleisen linjan mukaista palkankorotustasoa.

”Valitettavasti täytyy todeta, että tarjouksessa yleiskorotusten määrä on kaukana hyväksyttävästä tasosta. Lisäksi Sivista esittää merkittäviä heikennyksiä erityisesti opetus- ja tutkimushenkilökunnan työsuhteen ehtoihin.”

Toisin kuin nyt on annettu ymmärtää, yliopistojen henkilöstöä sopimuspöydässä edustavat järjestöt JUKO, Pro ja JHL ovat edenneet hyvin kehittävällä linjalla.

Työhyvinvointia ei synny lisäämällä työmääriä, ja valtaosa työnantajan työsuunnitteluun tekemistä ehdotuksista toteutuu jo nykyisillä työehtosopimuksen määräyksillä.

Esityksissä työsuunnittelun muokkaamiseksi ei ole huomioitu työkuormaa sääteleviä tekijöitä, siksi toteutuessaan muutokset mahdollistaisivat opetusmäärien merkittävän lisäämisen nykyisestä. Tätä emme voi hyväksyä.

”Ratkaisuksi olemme tarjonneet esimerkiksi paikallista sopimista sekä tutkimukseen ja asiantuntijuuteen perustuvaa työryhmätyöskentelyä sen selvittämiseksi, miten työaikamääräyksiä voitaisiin kehittää yliopistolähtöisesti.”

Olemme neuvotelleet tiiviisti helmikuun alusta ja sopimuskausi päättyi maaliskuun lopussa, joten neuvottelut ovat jo pahasti yliajalla.

Palkansaajien ensisijainen tahtotila on saavuttaa yliopistoissa oikeudenmukainen ratkaisu uudeksi työehtosopimukseksi neuvottelemalla ja sopimalla, nyt joudumme kuitenkin etsimään myös muita keinoja sopimukseen pääsemiseksi.

Tarja Niemelä ja Katja Aho

Kirjoittajat ovat JUKOn yliopistosektorin neuvottelukunnan puheenjohtaja ja yliopistosektorin neuvottelupäällikkö.

Mikä JUKO?

  • Edustamme julkisalojen työmarkkinaneuvotteluissa 35:tä akavalaista ammattiliittoa, joilla on yhteensä 200 000 jäsentä.
  • Sovimme virka- ja työsuhteiden ehdoista kunnissa, hyvinvointialueilla, valtiolla, yliopistoissa, evankelis–luterilaisessa kirkossa sekä Yritysjaostossa, Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.
  • Työpaikoilla 3 500 luottamusmiestämme neuvottelee paikallisesti ja edustaa kaikkien JUKO-liittojen jäseniä.
  • Missiona hyvä työelämä.
  • Julkisalan asiantuntija, esihenkilö- tai johtotehtävissä työskentelevä: löydä akavalainen/jukolainen liittosi!