17.4.2020 11:57
Erikoisosaajien riittävyys korostuu koronaepidemiassa, kun sairaalat rakentavat nopeasti uusia tehohoitopaikkoja.
Kun tekninen henkilöstö sairastuu, korvaavia osaajia on vaikea saada. Valmiita lääkintälaiteosaajia ei kouluteta oppilaitoksissa, vaan työnantaja joutuu lisäkouluttamaan alalle tulijaa usein vähintään vuoden.
Sairaalatekniikan ja lääkintälaitteiden parissa työskentelevät sairaalatekniset ylläpitävät ja huoltavat lääkintälaitteita, kuten tehohoidon koneita.
- Elämää ylläpitävien laitteiden parissa työskentely vaatii äärimmäistä huolellisuutta ja vastuullisuutta, kertoo työsuojeluvaltuutettu Jarmo Nummenpää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.
Koneiden huoltaminen on toisinaan kelloa vastaan työskentelyä, sillä laitteita ei välttämättä ole ylimääräisiä, jolloin potilas saattaa joutua odottamaan laitetta käyttöönsä.
- Suuri ongelma sairaalateknisillä on huono palkkataso ja työn arvostuksen puute sairaalahierarkiassa. Hyviä osaajia houkutellaan jatkuvasti maahantuojien omiin huoltoihin reilusti paremmilla palkoilla ja eduilla. Vuosittain menetämme HUS:sta useampia hyviä osaajia myös yksityissektorille, Nummenpää sanoo.
"Työhön liittyy myös infektioriski"
KTK Tekniikan Asiantuntijat puheenjohtaja Sari Estilä painottaa, että koronaepidemian hoitamiseen tarvitaan laaja-alainen ammattilaisten joukko.
- Kaikkien työpanos ei näy välittömässä potilastyössä, mutta juuri tekninen työ mahdollistaa potilaiden turvallisen ja hyvän hoidon. Teknisten tehtävien arvostuksen tulee näkyä myös työnantajien asenteissa.
- Sairaalatekniset ovat asiantuntijoina mukana sairaalatekniikan hankinnoissa. Työ vaatii laajaa ict-osaamista ja jatkuvaa kouluttautumista, kuten maahantuojan kurssien suorittamista. Työhön liittyy myös infektioriski, Estilä kertoo.
Sairaalatekniset työskentelevät sairaalatekniikan ja lääkintälaitteiden sekä kiinteistötekniikan parissa. Sairaalan kiinteistötekniikassa työskentelevät vastaavat LVIS-tekniikasta, ict-tekniikasta, höyryverkoista ja höyryn tuotannosta sekä sairaaloiden suurkeittiölaitteiden huollosta. He vastaavat myös sairaalakaasujen jakeluverkoista, kylmälaitteista ja kiinteistöjen korjaustöistä.
Kuntien työehtoneuvotteluja sovitellaan parhaillaan. KTK Tekniikan Asiantuntijoita sovittelussa edustaa JUKO. Sairaalassa työskentelee koulutustasoltaan eritasoisia tekniikan osaajia mekaanikoista insinööreihin. Lähtöpalkka tekniikassa on noin 2 000 euroa, insinööreillä noin 3 000 euroa.