20.11.2024 16:47
Kirkon sektorin virka- ja työehtosopimuksen voimassaolo päättyy helmikuun 2025 lopussa, ja JUKO on aloittanut valmistautumisen tuleviin sopimusneuvotteluihin jo hyvissä ajoin.
Marraskuun puolivälissä JUKOn kirkon neuvottelukunta vahvisti tavoitteet, jotka on koottu liittojen tavoitteista.
Neuvottelutavoitteiden valmisteluun kuuluu useita vaiheita. JUKO on hyödyntänyt myös luottamusmiesten näkemyksiä, jotka perustuvat heidän arkipäivän kokemuksiinsa työehtosopimusten toimivuudesta paikallistasolla.
”Käytännön havaintojen avulla on voitu tunnistaa sopimusmääräyksiä, jotka kaipaavat selkeytystä tai kehittämistä.”
Kirkon sektorin tavoitteet eivät synny tyhjiössä. Neuvottelutavoitteita laadittaessa on seurattu tarkasti muiden työmarkkinasektorien tilannetta ja tavoitteita. Laajempi perspektiivi auttaa asettamaan realistisia ja ajankohtaisia tavoitteita.
Eri tahoilta saadut tavoitteet on sovittanut yhteen kirkon neuvottelukunnan perustama pienryhmä eli tekstiryhmä. Yhdessä olemme päässeet lopputulokseen, jonka takana koko kirkon neuvottelukunta seisoo.
”Kirkon kyky kilpailla palkoilla pätevästä henkilöstöstä on ollut jo pidempään haaste.”
Vaikka nykyisessä sopimuksessa on otettu askeleita palkkakilpailukyvyn parantamiseksi, palkat eivät ole vielä kaikilta osin kilpailukykyisiä suhteessa muuhun julkiseen tai yksityiseen sektoriin.
Siksi keskeisiä ovat palkankorotukset, jotka parantavat ostovoimaa ja kirkon houkuttelevuutta työnantajana.
Palkkakysymysten ohella listalla on tärkeitä tekstimuutoksia, jotka liittyvät muun muassa leirityöhön sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Perhevapaiden kehittäminen on yksi merkittävistä teemoista.
”Yhteistyössä Kirkon alojen ja Kirkon alan unionin kanssa tavoitteena on luoda yhtenäiset tavoitteet.”
Tämä yhteistyö vaatii jatkuvaa vuoropuhelua. Samalla JUKOn tehtävänä on varmistaa, että omat tavoitteemme ovat mukana kokonaisuudessa.
JUKO kartoittaa myös JUKOn eri sektorien mahdollisia yhteisiä tavoitteita.
Neuvottelut uudesta sopimuksesta alkavat 15. tammikuuta. Neuvottelutulokseen pyrimme helmikuun loppuun mennessä.
Jos neuvottelut venyvät, nykyinen sopimus jatkuu jälkivaikutuksella. Sopimuksettomassa tilassa järjestölliset toimet ovat kuitenkin mahdollisia.
”Maan hallituksen tekemät työelämää koskevat muutokset vaikuttavat negatiivisesti myös kirkon palkansaajiin. Huolta herättää myös kirkon työvoimatilanne.”
Lisäksi epävarmuutta lisäävät yt-neuvottelut – tässä vaiheessa onneksi vain yksittäiset – täyttämättömät virat ja henkilöstön eläköityminen.
Monissa seurakunnissa on yhä vaikeampaa löytää osaavia hakijoita avoimiin tehtäviin, mikä lisää jäljelle jääneiden työntekijöiden työmäärää. Kirkon veto- ja pitovoiman kehittäminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä neuvoteltaessa tulevaa sopimusta.
JUKOn tavoite on turvata kirkon työntekijöille kilpailukykyiset ehdot ja varmistaa, että kirkko pysyy houkuttelevana työnantajana myös tulevaisuudessa.
Virka- ja työehtosopimusneuvottelut ovat keskeinen mahdollisuus vahvistaa kirkon työoloja ja turvata henkilöstön hyvinvointi. Kaikki osapuolet lähtevät tähän työhön sitoutuneina ja tavoittelemaan yhteistä ratkaisua.
Anne Mikkola
Kirjoittaja on JUKOn kirkon sektorin neuvottelupäällikkö.
***
Sopimus | Kirkon virka- ja työehtosopimus 1.3.2023–28.2.2025
Sopimusosapuolet | JUKO, Kirkon alan unioni (JHL, Jyty), Kirkon alat ja Kirkon työmarkkinalaitos
JUKOn neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Anne Mikkola (JUKO) ja JUKOn kirkon neuvottelukunnan puheenjohtaja Jussi Junni (AKI-liitot)
Kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus koskee noin 20 000:ta palkansaajaa. JUKO-liittojen jäsenet työskentelevät muun muassa pappeina, kanttoreina, diakonia- tai nuorisotyöntekijöinä. Myös hallinnon, viestinnän ja kasvatuksen tehtävissä työskentelee jäsenliittojemme jäseniä.
***
Mikä JUKO?