24.9.2021 13:08
Syyskuun alussa noin 180 000 sote-alan palkansaajaa siirtyi Kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta uuteen SOTE-sopimukseen.
- Kyseessä on merkittävä muutos nyt ja tulevaisuudessa. Haluamme JUKOssa vaikuttaa siihen, että siirtymä on mahdollisimman sujuva. Meille on tärkeää, että saamme esihenkilöille ja asiantuntijoille ratkaisuja jokapäiväiseen aika- ja työvoimapulaan, toiminnanjohtaja Maria Löfgren korostaa.
JUKOn edustamien akavalaisten liittojen ammattiryhmät työskentelevät soten johto-, esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Heitä ovat muun muassa sosiaalityöntekijät, terveydenhoitajat, psykologit, terapeutit, ylihoitajat ja sairaaloiden tutkimus- ja tekninen henkilöstö sekä lääkärit.
- Suomi tarvitsee lisää sosiaalityöntekijöitä, lääkäreitä ja hoitajia. Heidän pitää voida keskittyä asiakaspalveluun ja kliiniseen työhön sen sijaan, että aika kuluu hallinnon ja it-haasteiden parissa, Löfgren jatkaa.
Osaajapula syvenee lähitulevaisuudessa merkittävästi eläköitymisten vuoksi. Työvoimapulan helpottajana palkkaus on yksi merkittävä tekijä, toinen on työssä jaksamisen varmistaminen.
Löfgren painottaa, että julkisalojen pitkän tähtäimen menestystä voidaan tukea pohtimalla niiden roolia jatkossa.
- Yhteiskunta tarvitsee keskustelua siitä, mitä julkinen sektori on nyt ja mitä sen tulisi olla. Meidän tulee arvioida minkälaisia julkisia palveluja haluamme ylläpitää ja hoitaa niiden resursointi sen mukaisesti kuntoon.
LUE KOKO JUTTU | JUKO VAIKUTTAA JULKISALOILLA KESTÄVÄN TYÖN TEON PUOLESTA | Suomen Kuvalehden yhteydessä julkaistu Tulevaisuuden Suomi -liite 24.9. KAUPALLINEN YHTEISTYÖ | Jutun tekijä ja kuvat GSD Nordic Oy