29.10.2024 12:56
JUKO-liittojen jäsenet
JUKOn yliopistosektorin liittojen jäsenillä on tärkeä asema liittojen hallinnoissa, joissa keskustellaan kunkin sopimuskierroksen tavoitteista. Liittojen edustajien kautta keskustelu jatkuu sektorin neuvottelukunnassa.
Näin syntyvät tavoitteet
Kunkin liiton hallinto asettaa tavoitteensa, jotka JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö sovittaa yhteen ja yhdeksi kokonaisuudeksi. Alustavat tavoitteet käsittelimme neuvottelukunnassa lokakuussa. Neuvottelukunta päättää tavoitteista joulukuussa, jonka jälkeen JUKOn hallitus vahvistaa ne.
Neuvottelukunnassa ovat edustettuina kaikki yliopistosektorin liitot joko suoraan tai liittojen muodostamien vaalirenkaiden kautta. Puhetta johtaa Professoriliiton toiminnanjohtaja Tarja Niemelä.
Tavoiteasetantaa on tällä kierroksella tukemassa kaksi sisäistä työryhmää: palkkausjärjestelmää ja sen kehittämistä käsittelevä ryhmä sekä kokonaistyöaikaan ja työsuunnitteluun keskittyvä ryhmä. Ryhmät ovat valmistelleet liittojen käyttöön pohja-asiakirjat tavoiteasetannan avuksi.
Osallistuuko luottamusmies tavoitteiden käsittelyyn?
Käsittelemme yliopistosektorin tavoitteita pääluottamusmiesten neuvottelupäivillä. Näin myös jukolaiset pääluottamusmiehet osallistuvat tavoiteasetantaan.
Pääsopijajärjestöjen yhteiset tavoitteet
Jukolaisen tavoiteasetantamme jälkeen keskustelemme tavoitteista sektorin muiden pääsopijajärjestöjen eli Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Ammattiliitto Pron kanssa.
Yliopistojen palkansaajia edustavilla järjestöillä on ollut perinteisesti yhteisiä laadullisia tavoitteita, esimerkkinä tavoitteet liittyen luottamusmiesten aseman parantamiseen.
Sen sijaan tavoitteet palkankorotusten muodosta ovat erilaisia. Lähtökohtaisesti JUKO on sopimuskierroksilla tavoitellut prosentuaalisia, kaikille jukolaisille tulevia yleiskorotuksia.
Kuka päättää lopulliset tavoitteet?
JUKOssa tavoitteista ja sopimuksista päättävät hallituksen asettamat neuvottelukunnat. JUKOn hallitus päättää ja vahvistaa sektorien yhteiset tavoitteet.
JUKOn sektorien yhteiset tavoitteet
JUKO pyrkii myös löytämään kullekin neuvottelukierrokselle sektorien yhteisen tai yhteisiä tavoitteita. Vuoden 2022 sopimuskierroksella tällainen tavoite oli perhevapaita koskevan lakimuutoksen neuvotteleminen julkisalojen akavalaisten työ- ja virkaehtosopimuksiin. Yliopistoissa saavutimme tavoitteen ensimmäisinä.
Jatkuvan neuvottelun periaate
Työehtosopimuksista neuvottelemme parin vuoden välein, mutta neuvottelutoiminta on jatkuvaa. Työryhmät valmistelevat tavoitteita neuvottelukierroksia varten. Yhteistyössä neuvottelutuloksia syntyy myös sopimuskaudella, kuten kurssiraha.
JUKOlla ja muilla yliopistosektorin pääsopijajärjestöillä on Sivistystyönantajat Sivistan kanssa myös työryhmiä ja muita kokoonpanoja, joissa teemme yhteistä valmistelua kutakin sopimuskierrosta varten.
Miksi työehtosopimusneuvottelut ovat SE tärkeä asia?
Työehtosopimus (tes) määrittelee ehdot, joilla työtä tehdään seuraavat vuodet. Siinä sovitaan myös kullakin neuvottelukierroksella jaettavat palkankorotukset.
Työehtosopimus takaa palkansaajalle lakia kattavamman turvan ja paremmat edut. Esimerkiksi lomarahasta tai palkankorotuksista ei ole kirjauksia laissa, vaan niiden maksamisesta sovitaan työehtosopimuksissa.
Sinun ei siis tarvitse neuvotella työnantajan kanssa yksin työsi ehdoista, vaan yliopistosektorilla JUKO sopii ne puolestasi.
Ilman työehtosopimusneuvotteluja ja työehtosopimusta jokainen yliopistolainen joutuisi neuvottelemaan työpaikallaan aivan kaikesta yksin.
Katja Aho
Kirjoittaja on JUKOn yliopistosektorin neuvottelupäällikkö.
***
Sopimukset | Yliopistojen yleinen työehtosopimus ja Harjoittelukoulujen työehtosopimus
Sopimusosapuolet | JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sivistystyönantajat Sivista
JUKOn neuvottelijat | neuvottelupäällikkö Katja Aho (JUKO), yliopistoneuvottelukunnan puheenjohtaja, toiminnanjohtaja Tarja Niemelä (Professoriliitto), johtava erityisasiantuntija Hanna Tanskanen (OAJ), neuvottelupäällikkö Petri Toiviainen (Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut) ja neuvottelupäällikkö Reetta Kuosmanen (Tieteentekijät)
Yliopistojen yleinen työehtosopimus koskee noin 35 000:ta palkansaajaa. JUKO-liittojen jäsenet työskentelevät yliopistoissa esimerkiksi tutkimuksen, opetuksen ja hallinnon sekä johdon tehtävissä.
***
Mikä JUKO?